søndag 29. juni 2014

Å delta på messe!


Jeg er ikke den som er mest glad i å delta på messer
Forrarbeidet: å pakke alt som skal med, siden jeg har mye keramikk må hver skulptur pakkes for seg selv før den legges i eske, ingenting skal knuses på veien. Hyllene tømmes, og så bare MÅ du ha med det som nesten er ferdig! For det kommer garantert til å selges ;)

Gjøre ferdig alt som er halvferdig, jobbe til langt ut på natt før du endelig kan gå å legge deg, bilen er ferdig pakket og alt er klart.
Stå opp før fuglene fiser, nå har du 3 timers kjøring forran deg med dyre bommer 150.- kr en vei og ferje ca 90.- kr en vei, og du skal jo tilbake igjen så utgiftene er allerede oppe i ca 500.- kr. Pris for stand på messer kan variere denne gangen var standplassen gratis (thumbs up)
Du har beregnet tiden nøyaktig og kommer til å nå ferjen med god margin og så havner du bak et par til 3 traktorer, så du kommer susende in i ferjen i siste liten og får kjeft av ferjemannen, men får bli med.

Nå er du på messen nydelig plass, du pakker opp alt det du nøysommelig pakket ned dagen før, det tar et par timer og så er alt klart, klokken er akkurat på slaget og kundene kan komme. 


De rusler rundt kikker og løfter på ting, smiler og er høfflige (for det meste) En kunde plukker opp en skulptur snur og vender på den og sier til sin sidemann «det er hull i bunnen! Det går ikke an å ta av lokket! Det skal kanskje være sån» legger den fra seg og sier til meg «er den laget av et spesielt materiale siden den er så dyr?» Jeg biter meg i tungen og svarer med smil om munnen «den er håndlaget, det er en skulptur» Det jeg ikke sier er at det tok meg 32 timer å lage akkurat denne, med forming, gravering og dekkorering, med 3 brenninger og dekkorering i mellom hver brenning, pluss materialkostnader, utsalgspris på messen 1500.- Timelønn? 

Når klokken nærmer seg 15.00 blir det oppløsning i standene rundt meg, halvparten av utstillerene begynner å pakke sammen sakene sine. Messen skal være åpen til kl 16.00! Hva skjer! De skal rekke ferjen som går kl 16.00
Jeg har fått solgt for 500.- nok til å dekke reisekostnadene, jeg tar neste ferje, som går kl 17.30 det er ikke bra å bryte opp før messen er slutt, skal den være åpen til 16.00 så står man til kl 16.00.

Halvparten av utstillerene står igjen og nå skjer det under, kundene kommer strømmende! De handler! Jeg får solgt den rare skulpturen som en tidligere kunde kommenterte pluss en til i samme prisklasse pluss noen småting.

Hver gang jeg deltar på en messe sier jeg til meg selv at dette er siste gangen og det varer helt til neste gang jeg bestemmer meg for å delta på en messe for siste gang hehe. 
Det er en viss sjarm å delta på messer å treffe kjekke og koslige kunder og selvfølgelig også folk som ikke har noen forståelse av hva du holder på med, folk er forskjellige heldigvis. Vi vill ikke at Nille skal gå konkurs heller. 

Summ sumarium: Mye arbeid og lite igjen for det i kroner og øre, MEN jeg har truffet mange gode folk som jeg ikke viste eksisterte i går. Jeg er fornøyd med dagen, kjempe fornøyd. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar